Home Bookstore LUO Studio creates the Mumokuteki concept bookstore in Beijing

LUO Studio creates the Mumokuteki concept bookstore in Beijing

0


What can you do when asked to work in a narrow space below a shopping mall in Beijing? LUO Studio responded to this difficult challenge with great elegance, because this is exactly the type of request that appeals to the founder of the studio Luo Yujie. The award-winning designer has always focused on sustainable construction and the use of minimal materials to create more “universal” spaces.
And that’s exactly what he did at the Mumokuteki concept bookstore in Beijing. Considering that the limited space available was dominated by utility ducts serving the mall, a conventional false ceiling would have been too low. Luo Yujie started with the idea of ​​presenting the authenticity of the space: instead of hiding the cumbersome pipes on the ceiling or re-finishing the columns or walls, he left the original state of the structure. in view, restoring the columns and walls to their original state. condition in order to reveal their pure and authentic spatial qualities.
The white siding has been removed from the walls and columns, and the jagged edges and angles have been completely smoothed out, revealing the unique textures of the aggregate in the concrete columns. The original ceiling structures have been retained, painted in a shade of gray slightly darker than the walls so that they blend well into the space as a whole. Through this modus operandi, LUO Studio not only remodeled the basic structural components, but revealed the authenticity of the space.
The customer wanted to place the shelves against the walls without compromising the flexibility of the space, which measures more than 400 m². In response to this demand, and because the walls were made of hollow, non-loadbearing concrete blocks, the exact width and height of the shelves had to be carefully planned to ensure that the stress from the shelves was concentrated on the floor, along with the walls. offering additional support. Hence the idea of ​​using metal shelves, structural furniture that also serve as partitions, increasing the variability and flexibility of the space. Each metal shelf becomes a true structural installation with a bold visual impact.
The solution incorporates the very idea of ​​”Mumokuteki Conceptual Library», A new concept proposed by the client, Juran Bookstore. After years in the business, the company wants to convey a future free way of life to city dwellers, offering the possibility of creating a new flexible and variable bookstore space that can be integrated with various other functions such as exhibitions and events. .
The solution offered by LUO Studio consists of rotating screen walls, positioned vertically and perpendicular to the input interface. The structure of the revolving wall consists of angular steel profiles with screens in transparent or translucent material. The transparent revolving walls are located at the entrance and in the transition area leading to the back of the store, while the translucent walls are placed elsewhere to enrich the layout of the bookstore with more variety.
The interior design of Beijing’s Mumokuteki Concept Bookstore is truly unconventional, as all of the strategies Luo Yujie adopts make the most of the existing complex technical functions of the space to provide users with a stimulating and unexpected experience.

Christiane Bürklein

Project: LUO studio (www.luostudio.cn)
Design Team: Luo Yujie, Wang Beilei, Wang Zhen, Lu Zhuojian, Huang Shangwan
Construction company: Shinewood Building Technology (Beijing) Co., Ltd.
Location: Beijing, China
Year: 2021
Images: Jin Weiqi